RSS

BHAGAVAD-GITA si Hinduismul 5

Sanjaya a spus:

74. Astfel ascultam dialogul cel uluitor, care-ti ridica parul, [dialogul] lui Vasudeva cu fiul lui Pritha, cel cu sufletul mare.

75. Din indurarea lui Vyasa, aceasta taina suprema, yoga, am auzit-o de-a dreptul de la Krishna, Stapanul Divin peste yoga, care o rostea el insusi.

76. Gandindu-ma si iarasi gandindu-ma, o rege, la acest uluitor si sacru dialog al lui Keshava cu Arjuna, ma bucur si iarasi ma bucur.

77. Gandindu-ma si iarasi gandindu-ma la forma lui Hari ce intrece uluirea, ma mir, ma bucur si iarasi ma bucur.

78. Oriunde se alfa Krishna, Stapanul Divin peste yoga, oriunde se afla fiul lui Pritha purtand arcul, acolo se afla si maretie si biruinta si viata plina si carmuire bine statornicita. Aceasta este credinta mea!

Sfarsit

 BRAHMA – BRAHMANISMUL – Religia indiana

balan alexandra ( X -D )

BRAHMANISMUL

Brahmanismul este o religie nascuta si raspandita in sud-estul Asiei.Are la baza Vedele,cele mai stravechi texte ale intelepciunii indiene carora li se atribuie o origine inspirata,supranaturala si o autoritate suprema de esenta divina.

Cele 18 Purana(300-1200 d.Chr.) sunt o culegere straveche de texte spirituale,care constituie principala referire la trinitatea hindusa Brahma,Vishnu, Shiva la care ma voi referi in continuare.Aceasta triada suprema reduce miscarea cosmica la trei ipostaze : creatia,conservarea si distrugerea.

Religia indiana ,ajunsa in epoca vedica la 3399 de zeitati, e una henoteista.Diferitele zeitati adorate nu au o ierarhie bine definita,exista o fluctuatie de ranguri :triadele supreme s-au schimbat mereu de la o epoca la alta.Caracterul henoteist a determinat periodic venerarea suprema a altui zeu,importanta celorlalti zei atat de numerosi,micsorandu-se uneori pana la nivelul cultelor tribale. 24573igg53hip5p

Ideea indienilor despre formarea lumii sufera si ea mici modificari,dar in esenta ramane aceeasi.Sufletul universal,Absolutul,se numeste BRAHMAN numit si ‘Cel cu o suta de carari’.El a existat inaintea timpului,pe cand domnea intunericul si exista doar o mare infinita. La inceput a fost vointa lui Brahman de a crea si a creat oul primordial de aur,care plutea pe oceanul infinit.Dupa vointa au fost dorinta si placerea senzuala.Lumina cea adevarata din ou era eternul Brahma,creatorul. Oul se sparge,cojile lui formand cerul si pamantul,iar Brahma este primul care iese din ou.Dupa el vin celelate divinitati ,din care se naste omenirea, apoi inteleptii brahmani fara cusur .Dupa ce a creat zeii Brahma le da cele trei lumi :cerul il capata soarele,pamantul focul si atmosfera vantul.

Odata cu Brahma,prima zeitate a trinitatii ,din care se nasc celelalte doua , incepe cursul timpului,pana atunci inert.Durata unui univers este o zi din viata marelui Brahman(dupa calcul mitic 4.3 miliarde de ani terestri).Brahma e o manifestare a Absolutului imuabil si etern(Brahman) in aspectul sau de creator al universului.El este reprezentat in general avand patru fete si patru brate in care tine,printre diferite simboluri, vedele si un sirag de matanii.multiplele fete si brate simbolizeaza aptitudinea divina de a face mai multe lucruri deodata.

In hinduismul popular un brahman trebuie sa salute rasaritul soarelui,recitand o mantra(rugaciune in versuri),sa prezinte ofranda de dimineata si sa adore imaginile zeilor pastrate intr-o camera speciala .In India moderna ,brahmanismul(adorarea lui Brahma ) si-a diminuat aria de raspandire in favoarea vishnuismului sau shivaismului.

Cum creatia nu e niciodata definitiva ,zeul Shiva implineste o succesiune constanta de creatii,cat si de distrugeri,efectuate de ipostaza sa negativa Rudra.Shiva inseamna literal ‘cel Bun,cel Bland’.E o forta infinita, binefacatoare pentru ca indeparteaza ignoranta inlantuitoare.Functiile sale sunt creatia,mentinerea,disolutia a ceea ce este impur ,bunavointa si distrugerea a celor rai si ignoranti.Conform unor filozofii are opt calitati,alteori opt forme ca pamantul,apa,aerul,focul,luna,soarele,cerul si fiintele omenesti.Simbolul sau este organul masculin creator,reprezinta virilitatea,aspectul solar si activ yang.Venerat mai mult in zona Himalayei ,e considerat uneori creatorul lui Brahma si Vishnu(in textul Mahabharata),capabil sa distruga zeii,stapan,ghid,inspirator si protector al yoghinilor.In arta hindusa e reprezentat tronand pe taurul simbolic Nandi,venerat ca guru suprem,distrugatorul suferintei si al intregii materialitati,cel care daruieste intelepciune.Shiva mai este incarnarea renuntarii eliberatoare si a compasiunii transcendente,a virilitatii esentiale. gi573i4253hiip

Cea de-a treia divinitate este Vishnu,mentionat in Rig Veda si supranumit ‘Cel care actioneaza’(Vish=a actiona).La fel precum alti zei Vishnu poarta ‘o mie de nume’,care reprezinta tot atatea aspecte ale sale,si repetarea lor zilnica de catre cei care-l adora reprezinta o dovada a credintei si fervorii lor.Adorarea lui releveaza un aspect vesel si datator de fericire.Veneratorii lui,cel mai des din valea Gangelui,se roaga zeului sa le faureasca un spatiu incapator ca sa ramana in pace,si sa lungeasca fara soroc zilele aducatorului de jertfa.

Vishnu este reprezentat ca un tanar foarte frumos cu patru brate .In prima mana tine o scoica ,in a doua arcul sau numit Shargna,in a treia o maciuca si in a patra o floare superba de lotus.Fluviul Gange se spune ca izvoraste din picioarele sale.El este ba asezat pe o frunza gigantica de lotus,ba lungit pe sarpele Shesha,sau chiar urcat calare pe pasarea sa vehicul Garuda.

Intr-o prima versiune a originii universului se mentioneaza ca Vishnu doarme initial pe cobra Shesha ,fixata in haosul precosmogonic,si simbolizand absenta timpului,care apare doar cu trezirea zeului.

Vishnu si-a manifestat actiunea prin celebrii sai ‘Trei Pasi’ce i-au permis sa masoare fulgerator universul.Acesti pasi sunt considerati adesea rasaritul,apogeul si asfintitul soarelui.Zenitul,’pasul suprem al lui Vishnu’,desemneaza taramul subtil,secret al preafericitilor.Acesti ‘Trei Pasi’ au originea in mitul ,in care se mentioneaza cucerirea de catre regele Bali a celor trei lumi ale universului(cerul,pamantul si subpamantul) de la zeul Indra.Vishnu,prieten al lui Indra,incarnat intr-un pitic ii cere cuceritorului cu umilinta trei pasi de spatiu.acceptandu-i-se cererea,se preface subit intr-un gigant cosmic si din doi pasi cuprinde(sau masoara) cerul si pamantul ,cel de-al treilea pas facandu-l,de mila,derizoriu,spre a-i lasa lui Bali regatul infernal.Prin acesti trei pasi ai sai si-a proptit lacasul suprem si a intarit legile universului,iar aceasta lume a devenit doar pulbere pentru marele zeu.

Asemanator Greciei antice zeii hindusi isi luau nemurirea dintr-o planta magica si aceasta planta se scufundase in oceanul de lapte al universului. Ca sa recupereze planta au lucrat impreuna si zeii si demonii (cei care trageau pana atunci de Vishnu), au scufundat varful Mandara in oceanul de lapte si l-au folosit pe Vasuki(sarpele gigant) ca sfoara. s-au asezat intr-o parte zeii intr-o parte demonii si inceput sa traga de „sfoara”(de sarpe) si sa amestece cu muntele in ocean, asta timp de mii de ani. Pamantul a inceput sa se cutremure de la atata amestecat si sa se crape, atunci Vishnu s-a transformat in Kurma, o fiinta jumatate om (cu patru maini) si jumatate broasca testoasa si s-a asezat sub muntele Mandara, ca sa sustina lumea. Ceilalti demoni si zei au continuat sa amestece in ocean. Si au tot amestecat ei pana laptele s-a transformat in smantana si planta buclucasa a iesit la suprafata. (brainstorming). Astfel lumea sta pe spatele unor elefanti care stau pe spatele unei broaste testoase imense. Legatura lui Vishnu vu elefantii ar fi ca nevasta lui Lakshmi avea alaturi cand 2 cand 4 elefanti.

In intregul Orient Nirvana este telul existential al oricarei practici spirituale,urmareste realizarea divina si desavarsirea fiintei umane.In hinduism se numeste starea de Samadhi,dar este in fond acelasi lucru.In sanscrita Nirvana inseamna anulare,fuziunea cu Absolutul,eliberarea spirituala.

Aceasta stare suprema beatifica de constiinta superioara celei de veghe,de vis sau de somn profund este mai mult decat o Anulare, cum o percep oamenii din Occident.Este o stare extatica de eliberare suprema,de iluminare divina completa,caracterizata prin depasirea EU-lui individual,a EGO-ului limitat,efemer,prin absenta deplina a caraceristicilor si ’topirea’ in Absolutul Divin.Aceasta se realizeaza prin meditatie,urmarea asteptata fiind fuziunea cu obiectul meditatiei(D-zeu sau Absolutul,daca acesta este obiectul meditatiei).Meditatia se face in sensul de concentrare a mintii asupra unei realitati supreme,iar aceasta concentrare extraordinara se obtine printr-o diminuare progresiva a activitatii mintii.Cel care atinge starea de Nirvana dobandeste nemurirea spirituala si poate ramane cufundat in nepieritorul extaz pentru totdeauna.Omul este prins in ciclul existential datorita pacatelor sale fundamentale vazute ca boli ale sufletului,anume ura,dorinta tiranica ce ne domina si ignoranta.Conditiile specifice ale renasterii in diferite lumi si ipostazele existentiale(om,animal,planta…) sunt determinate de faptele bune sau rele savarsite de individ intr-o viata.Nirvana elibereaza fiinta umana de suferinta,de ignoranta si prin urmare de nasterea fortata.Aceasta experienta beatifica a Absolutului,aceasta stare de fericire oceanica decurge din constiinta propriei noastre identitati cu Absolutul si a eliberarii de orice atasament fata de iluzii de tot felul,fata de orice dorinta.Despre Nirvana putem spune ca a preexistat intotdeauna in stare latenta in fiinta noastra ca un potential eveniment spiritual.

Crestinismul face aluzie la aceasta fuziune spirituala suprema si glorioasa cu divinitatea prin cuvintele lui Iisus Christos : ’Eu sunt in Tatal Ceresc,iar Tatal Ceresc se afla in mine’.

Nirvana este ’taramul secret al nemuririi’,imposibil de localizat material in spatiu.Este locul in care iti este relevat Adevarul Ultim si cunoasterea intima a Legilor si energiilor secrete,fundamentale ale Macrocosmosului.In Nirvana realitatea si irealitatea,intelepciunea si ignoranta devin tacere;nu exista decat ’faptul de a fi’ si nimic altceva.Omul este ca o papusa de sare care se topeste in marea Absolutului ,unde orice gand inceteaza si nu mai exista relativul.

Hinduismul

Religia hindusa numara astazi in lume aproximativ 700 milioane de credinciosi. Este dominanta din plin in sud – estul Asiei, indeosebi in India si Bali. Hinduismul se bazeaza pe mai multe categorii de texte. Se disting mai ales Vedele care au fost compuse incepand cu anul 1800 i.Cr., si epopeile, alcatuite incepand cu anul 700 i.Cr.

Textele sacre si epo 24124c24y peile 

Vedele povestesc originile lumii, viata zeilor si propovaduiesc rugaciunile si ritualurile. Sunt alcatuite din patru lucrari, din care cea mai veche este Rig Veda, contine peste 1000 de imnuri adresate zeilor. Vedele au fost ulterior comentate de brahmani si au dat nastere altor texte, indeosebi Upanisadele, Brahmana si Codicele lui Manu. In aceasta ultima culegere sunt expuse principiul castelor si legea reincarnarii.

Epopeile au fost compuse mai tarziu decat Vedele si in general in versuri. Ele contin viata zeilor si explica oroginile lumii. Principalele doua sunt Mahabharata si Ramayana. Mahabharata, cel mai lung poem care a fost compus vreodata, povesteste in 200 de mii de versuri lupta dintre doua familii princiare, cei 100 de Kaorava si verii lor, cei cinci frati Pandava. Zeii participa la aceste conflinte ; zeul Crisna ia partea celor cinci frati si ii ajuta sa castige. Pe parcursul povestirii, Crisna isi prezinta invatatura intr-un lung poem – Bhagavadgita, Cantecul celui Preafericit.

Epopeea Rmayana povesteste viata si peripetiile lui Rama, cea dea saptea incarnare sau cel de-al saptelea avatar a zeului Visnu.

O multitudine de zei

Exista cateva mii de zei in hinduism. Ei sunt toti reprezentanti ale unor fiinte unice care existainainte de orice lucru si se gasesc peste tot. In epoca in care au fost scrise Vedele, Indra stapanul cerului, era unul dintre zeii principali. Trei zei au capatat apoi mai multa importanta : Brahma, Visnu si Siva. Brahma creaza lumea, are patru chipuri si patru brate care ii permit sa vada si sa actioneze peste tot. Visnu pastreaza lumea, avand drept atribute un disc – simbol al energiei divine, o maciuca – semn al puterii si o scoica ce reprezenta apa, fertilitatea si bogatia. Siva distruge lumea pentru a o transforma : este deopotriva cumplit si binefacator. El este infatisat adesea intr-un cerc de foc, element distrugator si tine o mica  toba, care a produs primul sunet, cel al creatiei.

Castele

In India, societatea este impartita in caste : in varf brahmanii, apoi ksatria (nobilii si militatrii), vaisya (negustori si agricultori) si in fine sudra (slujitri ai celorlalte caste). Se considera ca acela care a dat nastere acestei organizatii sociale este zeul Brahma, creatorul lumii, fiecare casta provenind dintr-o parte a corpului sau : din gura sa a iesit casta cea mai pura, cea a brahmanilor, care studiaza textele sacre ; din bratele sale s-a nascut ksatrya ; din coapsa sa vaisya iar din picioare sudra. Hindusii care nu apartin nici uneia din cele patru caste sunt considerati impuri. Ei se numesc «paria ». Sistemul castelor a fost suprimat oficial in 1947 : totusi el continua sa existe in anumite regiuni.

Ciclul reincarnarilor

In hinduism, fiecare individ traieste de mai multe ori. Moartea este trecerea de la un destin la altul. Dupa moarte, sufletul care este vesnic se reincarneaza intr-un alt trup in functie de faptele savarsite in viata care tocmai s-a incheiat. Aceasta lege se numeste karma.

Ritualurile si sarbatorile

Pentru hindusi, toate actele vietii au un caracter sacru. Liber de a se adresa zeului pe care si l-a ales dintre toate divinitatile hinduismuli, el savarseste zilnic aceste gesturi de rugaciune, de ofranda si isi face ablutiuni. Se duce la templu unde preotii inalta un cult zeilor. In fine, participa la sarbatoeri si pelerinaje pentru a se apropia de zei si pentru a obtine o reincarnare mai buna in existenta viitoare.

Reclame
 

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: